• sobota, 21 styczeń 2012 10:15

Dieta na słodkie problemy

Nie trzeba chorować na cukrzyće, aby mieć wahania poziomu cukru we krwi
Nie trzeba chorować na cukrzyće, aby mieć wahania poziomu cukru we krwi Nie trzeba chorować na cukrzyće, aby mieć wahania poziomu cukru we krwi © archiwum

Jeśli nad nimi nie zapanujemy, możemy mieć poważne problemy. Ale dobrze dobrana dieta rozprawi się z tym na dobre. Poziom cukru we krwi w lwiej części zależy od tego, co jemy.

Masz zdjęia lub film do tego artykułu?   Wyślij je do nas!

Typography
  • Small
Udostępnij to

Oczywiście, by uniknąć jego gwałtownych wahań, powinniśmy prowadzić higieniczny tryb życia. Wysypiać się, uprawiać sport, ograniczyć używki. Zwłaszcza spożywanie alkoholu, który potrafi zaburzyć poziom cukru we krwi. Ale to, co ląduje w naszym talerzu, powinnyśmy dobierać rozważnie. Większość węglowodanów zawartych w pieczywie, makaronach, ziemniakach, słodyczach i owocach po strawieniu zmienia się w glukozę. By jego poziom był optymalny, musi zostać wyrównany przez insulinę. Gdy nasz organizm produkuje jej za mało – mamy hiperglikemię. Jej najpopularniejszym objawem jest senność. Czasem jednak wyrzut insulinowy jest za duży – wówczas poziom cukru niebezpiecznie spada, my zaś czujemy się osłabienie i bardzo głodni. Nie oznacza to jednak, że musimy całkowicie rezygnować z węglowodanów w naszej diecie. Wystarczy, że białe pieczywo, makarony czy ryż zamienimy na ich razowe wersje. Słodycze też mają swoje „zdrowsze” i niskocukrowe wersje. Obowiązkową pozycją w naszym menu powinny być warzywa. Najlepiej surowe, bo te gotowane też potrafią podnieść poziom cukru. Dodajemy je do każdego posiłku, a szybko zauważymy efekty.

Publikacja:
Sebastian Kalak
Podoba Ci się?
Rate this item
(0 głosów)