• piątek, 20 grudzień 2019 09:51

Od XVII wieku

Od XVII wieku
Od XVII wieku © archiwum

Żadna wieczerza wigilijna nie mogłaby się odbyć bez przełamania się opłatkiem i złożenia sobie życzeń przez wszystkich domowników.

Masz zdjęia lub film do tego artykułu?   Wyślij je do nas!

Typography
  • Small
Udostępnij to

To jeden z najpopularniejszych zwyczajów związanych z Wigilią i Świętami Bożego Narodzenia. Tradycja ta ma swoje korzenie już wiekach chrześcijaństwa. W Polsce pojawiła się w drugiej połowie XVIII wieku. Obecnie zwyczaj ten praktykowany jest nie tylko w naszym kraju, ale także na Słowacji, Litwie, Białorusi, Ukrainie, w Czechach i we Włoszech.

Nazwa opłatka wywodzi się z łacińskiego słowa „oblatum” i oznacza dar ofiarny. Jest to bardzo cienki, biały płatek chleba. Wypieka się go z białej mąki i wody, jednak w odróżnieniu od tradycyjnego pieczywa – bez dodatku drożdży. Opłatek wigilijny jest symbolem pojednania i przebaczenia, znakiem przyjaźni i miłośni.

Dzielenie się nim wyraża chęć bycia razem. Pokazujemy w ten sposób, że uroczysty posiłek, do którego zasiadamy jest przepełniony rodzinnym ciepłem i wzajemnym poszanowaniem.

Publikacja:
Sebastian Kalak
Podoba Ci się?
Rate this item
(0 głosów)