Robert Makłowicz odwiedzi Orlę
Nie lada gratkę dla miłośników kulinariów przygotowała marka HoReCa Las Kalisz. Wespół z Pałacem w Orli uznany producent dziczyzny i królika organizuje 2. Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie.
Masz zdjęia lub film do tego artykułu? Wyślij je do nas!
HoReCa Las Kalisz, spółka o zasięgu europejskim, produkuje wysokiej klasy wyroby z dziczyzny (jelenie, sarny, dziki, daniele, muflony) oraz królika. Na potrzeby rynku gastronomicznego, hurtowego i detalicznego uzyskuje z mięsa elementy kulinarne. Pierwsze mistrzostwa o zasięgu ogólnopolskim firma zorganizowała w ubiegłym roku. Wówczas zwycięzcą kulinarnych zmagań okazał się duet reprezentujący ARIES Hotel & Spa z Zakopanego: Tomasz Kasperlik i Piotr Mazur. Drużyna z naszego powiatu – Arkadiusz Marcisz i Jarosław Maciejak z Restauracji Wawrzyniak w Perzycach (gm. Zduny) – zajęła trzecią lokatę. Tegoroczny duet – będący jednocześnie Memoriałem Mariana Tarnawskiego, wieloletniego prezesa firmy z Tomnic – zapowiada się bardzo atrakcyjnie. Nie dość, że uczestniczyć w kulinarnych potyczkach będzie sześć ekip złożonych ze znakomitych kucharzy, to twarzą imprezy będzie wybitna postać, jaką jest Robert Makłowicz.
Polski krytyk kulinarny, dziennikarz, pisarz, publicysta i podróżnik znany jest wszystkim z programu „Makłowicz w podróży”. Starcie wirtuozów sztuki kulinarnej zaplanowano na 21 października. Miejscem zmagań będzie Pałac w Orli, ale wydarzenie – z racji tego, że nasz powiat póki co jest tzw. czerwoną strefą – będzie miało charakter zamknięty.
Niemniej jednak będzie mógł przyglądać się popisom kucharzy, bowiem HoReCa Las Kalisz zaplanowała straming online. – Wprawdzie pandemia nie pozwala na zaproszenie publiczności, ale liczę, iż tegoroczny memoriał zapadnie uczestnikom i widzom na długo w pamięci. Zadbaliśmy o najwyższej klasy jurorów, a przyjęliśmy zespoły, które śmiało można określić elitarnymi. Partnerzy, którzy pomagają nam w organizacji, to również topowe marki w swoich sektorach, więc zachęcam wszystkich do śledzenia naszych transmisji oraz relacji z wydarzenia – zapowiada Tomasz Tarnawski, prezes HoReCa Las Kalisz.