Grilluj zdrowo!
Soczyste mięsa, kolorowe szaszłyki podpiekane warzywa – któż im się oprze? Jednak grillować trzeba z głową, aby sobie nie zaszkodzić.
Masz zdjęia lub film do tego artykułu? Wyślij je do nas!
Stojąc przy zadymionym grillu, trzeba pamiętać, ze uwalniające się z niego substancje są rakotwórcze. Jak się pojawiają? To wina tłuszczu. Spada on na rozżarzone węgle i w efekcie emitowane są wielopierścieniowe węglowodany, nadtlenki i wolne rodniki. Grillując, przekładając produkty, tylko gdy jest to konieczne. Istotne jest, by przygotować potrawy na tackach. Eksperci żywieniowi alarmują, by surowe mięso zawsze traktować jak czynnik zakaźny. To przez zarazki, które zginą dopiero w wysokiej temperaturze. Nie można jednak kroić surowego kawałka kurczaka czy indyka na tej samej desce co warzywa. Każdy element, który trafi na ruszy, powinien być w osobnych pojemnikach, a mięso zapeklowane.
Wybieraj mięso chude, czyli kurczaka, indyka, chudą wołowinę czy ryby. Aby uniknąć miszmaszu w smakach, nie grilluj warzyw na tych samych tackach co mięso. Mięso powinno być dodatkiem, a na talerzach królować warzywa. Pieczenie, smażenie i grillowanie ziemniaków nie jest jednak zdrowe. Podczas obróbki termicznej wytwarza się związek rakotwórczy. Do tego badacze dowiedli, że dwukrotnie zwiększa się ryzyko zachorowania na nowotwory, głownie kobiece.