Jak opatrzyć kuchenne rany i oparzenia
Gotowanie to często trudna i ryzykowna praca. Zwłaszcza w czasie gorączkowych przygotowań do świąt łatwo o wypadek. Dlatego warto wiedzieć, jak szybko i zdecydowanie reagować w przypadku skaleczeń albo oparzeń.
Masz zdjęia lub film do tego artykułu? Wyślij je do nas!
Gdy się skaleczysz nożem, najpierw oczyść ranę, a później załóż opatrunek. Przy większych ranach należy użyć gazu, na drobne zranienie przyklej plaster. Miejsce poparzone wrzątkiem lub rozgrzanym garnkiem trzeba natychmiast schłodzić pod bieżącą, letnią wodą (ok. 18 stopni), która złagodzi ból. Poparzonym dłoniom pomoże też lód. Potem zrób opatrunek z gazy. Wata lub lignina mogą przywrzeć do oparzonej skóry.
Pamiętaj! Wszelkie otwarcia i skaleczenia trzeba przemyć (np. solą fizjologiczną) i odkazić. W domowej apteczce trzymaj plastry różnej wielkości i gazę jałową.
CZEGO NIE WOLNO ROBIĆ:
- nie bierz żadnych doustnych leków,
- nie smaruj skóry maściami, kremami, tłuszczami,
- nie przekłuwaj pęcherzy,
- nie smaruj rany alkoholem.