Sok z kapusty kiszonej ma moc!
Aż w głowie się nie mieści, jaką bombą witaminową potrafi być sok z kapusty kiszonej.
Masz zdjęia lub film do tego artykułu? Wyślij je do nas!
Jego niezwykle istotny składnik – l-glutamina – jest jednym z trzech najliczniej występujących aminokwasów we krwi i mózgu. Sok wspomaga pracę układu pokarmowego, odżywia i naprawia jelita, stymuluje wzrost mięśni, mózgu, zwiększa koncentrację, reguluje poziom cukru we krwi i usprawnia metabolizm. Sok z kiszonej kapusty oprócz tego posiada również wiele witamin i minerałów, jak choćby błonnik, jod, wapń, żelazo, witaminę K, E, C oraz te z grupy B.
Jest jeszcze ta bomba witaminowa wpływa na organizm? Sok z kapusty to przede wszystkim pokarm dla mózgu. Dzięki zwartym w nim składnikom zwiększa się koncentracja, a regularne spożywanie pozwala zmniejszyć ilość uszkodzonych nerwów. Ponadto kapusta to według wielu opracowań ważny składnik diety antynowotworowej. Znakomicie oczyszcza organizm i jest zbawieniem dla osób z problemami z ciśnieniem, łagodzi także bóle głowy.