Schudnąć po „40”
Według dietetyków Polki nie potrafią się odchudzać i co krok robią błędy. By zrzucić wagę, nie trzeba się katować, ale stopniowo wprowadzać zmiany w diecie i przerzucić się na aktywność fizyczną.
Masz zdjęia lub film do tego artykułu? Wyślij je do nas!
Odchudzanie nie jest łatwym zadaniem, szczególnie po 40. roku życia. Mamy już pewne nawyki żywieniowe, nasz organizm jest przyzwyczajony do pewnej diety, u kobiet przed menopauzą sprawę utrudniają hormony, bo ich spadek sprzyja tyciu. Najważniejsze jest jednak pozytywne nastawienie i niepoddawanie się, bo odchudzanie to proces.
Nie warto szukać diety cud. Lepiej poczytać o tym, co jest dobre dla zdrowia, zrobić sobie listę swoich nawyków żywieniowych i tego, co ląduje na talerzu. Jeśli w większości to mięso i potrawy mączne, zdecyduj się na więcej warzyw i zastąp nimi chociaż jeden posiłek. Jeśli kochasz warzywa, może warto byłoby ograniczyć nieco porcje?
Warto też sprawdzić tabelę produktów o niskim indeksie glikemicznym. Jaja, nabiał i kwaśne owoce sycą na dłużej. Bardzo ważne jest kontrolowanie ilości węglowodanów. Ale nie tylko w kuchni stracisz kilogramy. Warto skoncentrować się na aktywności fizycznej. Nie musisz od razu dźwigać ciężarów czy biegać maratonów. Wystarczą codzienne, ale regularne (!) spacery. Z każdym dniem będziesz nabierać ochoty na dłuższe trasy.