• piątek, 29 maj 2020 10:10

Schudnąć po „40”

Schudnąć po „40”
Schudnąć po „40” © archiwum

Według dietetyków Polki nie potrafią się odchudzać i co krok robią błędy. By zrzucić wagę, nie trzeba się katować, ale stopniowo wprowadzać zmiany w diecie i przerzucić się na aktywność fizyczną.

Masz zdjęia lub film do tego artykułu?   Wyślij je do nas!

Typography
  • Small
Udostępnij to

Odchudzanie nie jest łatwym zadaniem, szczególnie po 40. roku życia. Mamy już pewne nawyki żywieniowe, nasz organizm jest przyzwyczajony do pewnej diety, u kobiet przed menopauzą sprawę utrudniają hormony, bo ich spadek sprzyja tyciu. Najważniejsze jest jednak pozytywne nastawienie i niepoddawanie się, bo odchudzanie to proces.

Nie warto szukać diety cud. Lepiej poczytać o tym, co jest dobre dla zdrowia, zrobić sobie listę swoich nawyków żywieniowych i tego, co ląduje na talerzu. Jeśli w większości to mięso i potrawy mączne, zdecyduj się na więcej warzyw i zastąp nimi chociaż jeden posiłek. Jeśli kochasz warzywa, może warto byłoby ograniczyć nieco porcje?

Warto też sprawdzić tabelę produktów o niskim indeksie glikemicznym. Jaja, nabiał i kwaśne owoce sycą na dłużej. Bardzo ważne jest kontrolowanie ilości węglowodanów. Ale nie tylko w kuchni stracisz kilogramy. Warto skoncentrować się na aktywności fizycznej. Nie musisz od razu dźwigać ciężarów czy biegać maratonów. Wystarczą codzienne, ale regularne (!) spacery. Z każdym dniem będziesz nabierać ochoty na dłuższe trasy.

Publikacja:
Sebastian Kalak
Podoba Ci się?
Rate this item
(0 głosów)