• piątek, 19 czerwiec 2020 00:34

Miód wspomoże odporność

Miód wspomoże odporność
Miód wspomoże odporność © archiwum

Miód jest nie tyko pyszny, ma także właściwości prozdrowotne. Wzmacnia naturalną odporność organizmu, dobroczynnie wpływa na serce i mózg, koi nerwy, goi rany. Ma właściwości antybakteryjne. Dlatego warto jadać go codziennie.

Masz zdjęia lub film do tego artykułu?   Wyślij je do nas!

Typography
  • Small
Udostępnij to

Pszczoły zbierają nektar bądź spadź, przerabiają je w ulu, wzbogacając je w enzymy. Dzięki temu w miodzie zawartych jest wiele substancji o działaniu antybakteryjnym. Miód zawiera również cenne mikroelementy i witaminy.

Mimo takiego bogactwa dobroczynnych składników miód nie jest lekiem, ale jedynie wartościowym produktem spożywczy. Nie wyleczy, gdy już jesteśmy chorzy, ale spożywany regularnie może nas wspomóc w walce z wieloma schorzeniami, a także wzmocnić naturalną odporność naszego organizmu.

Zaleca się przyjmowanie miodu na czczo, najlepiej rano, tuz po przebudzeniu, lub 2-3 godziny po posiłkach. Najlepiej zadziała rozpuszczony w ciepłej, ale nie gorącej wodzie (przy 40 st. C miód traci swoje prozdrowotne właściwości!).

Publikacja:
Sebastian Kalak
Podoba Ci się?
Rate this item
(0 głosów)
Tagged under