Miód wspomoże odporność
Miód jest nie tyko pyszny, ma także właściwości prozdrowotne. Wzmacnia naturalną odporność organizmu, dobroczynnie wpływa na serce i mózg, koi nerwy, goi rany. Ma właściwości antybakteryjne. Dlatego warto jadać go codziennie.
Masz zdjęia lub film do tego artykułu? Wyślij je do nas!
Pszczoły zbierają nektar bądź spadź, przerabiają je w ulu, wzbogacając je w enzymy. Dzięki temu w miodzie zawartych jest wiele substancji o działaniu antybakteryjnym. Miód zawiera również cenne mikroelementy i witaminy.
Mimo takiego bogactwa dobroczynnych składników miód nie jest lekiem, ale jedynie wartościowym produktem spożywczy. Nie wyleczy, gdy już jesteśmy chorzy, ale spożywany regularnie może nas wspomóc w walce z wieloma schorzeniami, a także wzmocnić naturalną odporność naszego organizmu.
Zaleca się przyjmowanie miodu na czczo, najlepiej rano, tuz po przebudzeniu, lub 2-3 godziny po posiłkach. Najlepiej zadziała rozpuszczony w ciepłej, ale nie gorącej wodzie (przy 40 st. C miód traci swoje prozdrowotne właściwości!).