Słodki lek wprost z ula
Ponoć słynni greccy mędrcy Hipokrates i Pitagoras swoją długowieczność zawdzięcza namiętności do miodu. Hipokrates żył 111 lat, a w przypadku Pitagorasa jedno ze źródeł mówi o 104 latach.
Masz zdjęia lub film do tego artykułu? Wyślij je do nas!
Miód, co dowiedziano naukowo, ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Zawarte w nim substancje antybiotyczne i bakteriostatyczne. Miód niszczy bakterie, np.: ziarniaki Gram-ujemne. Poza tym miód działa na laseczki wąglika, prątki gruźlicy, rzęsistka pochwowego i chorobotwórcze dla człowieka grzyby drożdzoidealne z rodzaju Candida.
Miód można stosować także zewnętrznie, np. smarować nim rany, by się szybciej goiły, a na ich miejscu nie tworzyły się nieestetyczne bliznowce. Miód zawiera duże ilości minerałów (potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, molibden, mangan i kobalt) oraz witamin: A, B1, B6, B12, kwasy foliowy, pantotenowy i biotynę.
Zawiera w miodzie acetylocholina wzmacnia wydolność mięśnia sercowego. Także obecny w nim potas zbawiennie wpływa na serce. Miód rozcieńczony i podany na zimno działa przeciwbiegunkowo, a bardziej stężony i lekko podgrzany zwalcza zaparcia i poprawia trawienie.
Poza tym spożywanie miodu obniża ciśnienie krwi, hamuje procesy miażdżycowe, leczy schorzenia wątroby i dróg żółciowych. Miód jest dobry na przeziębienie i kłopoty z gardłem, wzmacnia naturalną odporność organizmu, kor nerwy, działa nasenne, a jednocześnie pobudza do pracy mózg.