• czwartek, 20 luty 2014 01:01

Cukrzyca: to Ci szkodzi, a Ty o tym nie wiesz

Cukrzyca: to Ci szkodzi, a Ty o tym nie wiesz
Cukrzyca: to Ci szkodzi, a Ty o tym nie wiesz © archiwum

Czasem w chorobie umykają nam drobiazgi, które mogą mieć duże znaczenie.

Masz zdjęia lub film do tego artykułu?   Wyślij je do nas!

Typography
  • Small
Udostępnij to

Za rzadko chodzisz do dentysty. Gdy chorujesz na cukrzycę, jesteś bardziej podatny na chorobę dziąseł i próchnicę, bo bakterie mają więcej pożywki w postaci cukru. Może Ci także dokuczać suchość w ustach. Dlatego musisz regularnie badać się u stomatologa. Za długo gotujesz warzywa, a to podnosi poziom cukru we krwi. Najzdrowsze są w świeżej postaci. Ale gdy musisz, gotuj je al dente (na półtwardo) i unikaj smażenia. Warzywa skrobiowe (np. ziemniaki) jedz w umiarkowanych ilościach. Ziemniaki najlepiej spożywaj w całości.

W postaci purée lub pieczone podnoszą cukier. Zamiast owoców, często wybierasz soki. Nawet niesłodzone, szybko podnoszą poziom cukru we krwi. Lepiej zastąp je sokami warzywnymi lub owocowymi o niskiej zawartości cukru, np. jabłkami, cytrusami, jagodami. Unikaj bananów, winogron oraz suszonych owoców. Za mało śpisz, a to zaostrza cukrzycę. Mało snu odbija się na metabolizmie insuliny i glukozy, a to prowadzi do otyłości. Zjedz coś przed podejściem do łóżka, by nie spadł Ci cukier. Spróbuj przespać 7 – 8 godz.

Publikacja:
Sebastian Kalak
Podoba Ci się?
Rate this item
(0 głosów)
Tagged under