Cukrzyca: to Ci szkodzi, a Ty o tym nie wiesz
Czasem w chorobie umykają nam drobiazgi, które mogą mieć duże znaczenie.
Masz zdjęia lub film do tego artykułu? Wyślij je do nas!
Za rzadko chodzisz do dentysty. Gdy chorujesz na cukrzycę, jesteś bardziej podatny na chorobę dziąseł i próchnicę, bo bakterie mają więcej pożywki w postaci cukru. Może Ci także dokuczać suchość w ustach. Dlatego musisz regularnie badać się u stomatologa. Za długo gotujesz warzywa, a to podnosi poziom cukru we krwi. Najzdrowsze są w świeżej postaci. Ale gdy musisz, gotuj je al dente (na półtwardo) i unikaj smażenia. Warzywa skrobiowe (np. ziemniaki) jedz w umiarkowanych ilościach. Ziemniaki najlepiej spożywaj w całości.
W postaci purée lub pieczone podnoszą cukier. Zamiast owoców, często wybierasz soki. Nawet niesłodzone, szybko podnoszą poziom cukru we krwi. Lepiej zastąp je sokami warzywnymi lub owocowymi o niskiej zawartości cukru, np. jabłkami, cytrusami, jagodami. Unikaj bananów, winogron oraz suszonych owoców. Za mało śpisz, a to zaostrza cukrzycę. Mało snu odbija się na metabolizmie insuliny i glukozy, a to prowadzi do otyłości. Zjedz coś przed podejściem do łóżka, by nie spadł Ci cukier. Spróbuj przespać 7 – 8 godz.