Twarda szkodzi szkodzi?
W wodzie może występować ponad 70 różnych składników, ale tylko 10 spośród nich ma wpływ na zdrowie. Woda potocznie zwana twardą zawiera jony wapnia i magnezu. Picie twardej kranówki jest zdrowe, ponieważ ma niedobory tych pierwiastków cierpimy najczęściej.
Masz zdjęia lub film do tego artykułu? Wyślij je do nas!
W tym, co zjada codziennie przeciętny Polak, brakuje aż 1/3 wapnia i magnezu potrzebnego organizmowi. W twardej wodzie znajduje się jony tych pierwiastków, co szybko i zdrowo uzupełnia niedobory. Najczęściej ocenić twardość wody na podstawie ilości kamienia, który osadza się w czajniku po jej gotowaniu. Im jest go więcej, tym więcej wytrąca się węglanów wapnia i magnezu, a tym samym tym twardsza jest woda. Jej picie jest nieszkodliwe, a wręcz wskazane, jednak powinno się unikać połykanie wytrąconych osadów.
Stwierdzono, że ludzie pijący twardsza wodę mają zdrowsze serce, natomiast ci, którzy od dziecka pijali wodę miękką, statycznie częściej umierali z powodu zawałów.