• niedziela, 20 kwiecień 2014 21:33

Twarda szkodzi szkodzi?

Twarda szkodzi szkodzi?
Twarda szkodzi szkodzi? © archiwum

W wodzie może występować ponad 70 różnych składników, ale tylko 10 spośród nich ma wpływ na zdrowie. Woda potocznie zwana twardą zawiera jony wapnia i magnezu. Picie twardej kranówki jest zdrowe, ponieważ ma niedobory tych pierwiastków cierpimy najczęściej.

Masz zdjęia lub film do tego artykułu?   Wyślij je do nas!

Typography
  • Small
Udostępnij to

W tym, co zjada codziennie przeciętny Polak, brakuje aż 1/3 wapnia i magnezu potrzebnego organizmowi. W twardej wodzie znajduje się jony tych pierwiastków, co szybko i zdrowo uzupełnia niedobory. Najczęściej ocenić twardość wody na podstawie ilości kamienia, który osadza się w czajniku po jej gotowaniu. Im jest go więcej, tym więcej wytrąca się węglanów wapnia i magnezu, a tym samym tym twardsza jest woda. Jej picie jest nieszkodliwe, a wręcz wskazane, jednak powinno się unikać połykanie wytrąconych osadów.

Stwierdzono, że ludzie pijący twardsza wodę mają zdrowsze serce, natomiast ci, którzy od dziecka pijali wodę miękką, statycznie częściej umierali z powodu zawałów.

Publikacja:
Sebastian Kalak
Podoba Ci się?
Rate this item
(0 głosów)