Sprawdź zanim wyrzucisz
Makarony, kasze, ryż, orzechy, jajka, konserwy i przetwory w puszkach, mrożone owoce i warzywa, jogurty, miód, chleb – wszystko to można jeść po upływie daty ważności, a niektóre produkty nawet 10 lat po zakupie!
Masz zdjęia lub film do tego artykułu? Wyślij je do nas!
Najważniejsze to zrozumieć różnicę między zaleceniem „należy spożyć do” i „najlepiej spożyć przed”. Ten drugi komunikat oznacza, że produkt jest najwartościowszy do danej daty, ale po niej nadal długo nadaje się do spożycia. Suche fasole można nadal jeść po 10 latach, kaszę jęczmienną, quinna i płatki owsiane po ośmiu latach, kaszę gryczaną, suchą kukurydzę, len, kamut, proso i pszenicę durum nawet po 10 – 12 latach.
Mąka jest zdatna do użycia w ciągu pięciu lat, suchy makaron w ciągu 8 – 10 lat, a suszone owoce w ciągu pięciu lat. Miód, sól, cukier w ogóle się nie przeterminują, pod warunkiem że nie dostanie się do nich wilgoć. Co więcej, nawet jeśli przegapiliśmy termin z komunikatu „należy spożyć przed”, możemy obwąchać i ocenić, czy np. mięso, wędlina, jogurt lub ser nadają się do jedzenia. Wyrzucić trzeba rzeczy śmierdzące, spleśniałe i takie, których konsystencja uległa zamianie, a także jedzenie w wybrzuszonych lub zardzewiałych puszkach.