Dlaczego warto jeść jajka?
Mają mnóstwo cennych substancji dla zdrowia. Nawet możesz spożyć skorupkę. I wcale nie musisz się martwić o cholesterol.
Masz zdjęia lub film do tego artykułu? Wyślij je do nas!
Już niedługo na naszym stole pojawią się jajka – gotowane czy faszerowane. Jeśli nadal wydaje Ci się, że nie są zbyt zdrowe, czas poznać o nich prawdę. Potrawy od razu będą lepiej smakować.
JAK TO JEST Z CHOLESTEROLEM?
Zawarte w nich substancje chronią serce, oczy, a nawet kości. Jednak większość z nas obawia się złego cholesterolu. Dotąd uważano, że jajka przyczyniają się do jego wzrostu. Okazuje się jednak, że szkodliwe działanie cholesterolu niweluje zawarta w żółtku lecytyna, która pobiega m.in. tworzeniu się złogów miażdżycowych w naczyniach.
NA ILE MOŻEMY SOBIE POZWOLIĆ?
Polscy lekarze zalecają 4-5 jajek tygodniowo (dla dorosłej osoby) – łącznie z tymi użytymi do przyrządzania potraw. Im mniej jesz tłuszczów zwierzęcych i tłustych serów, a więcej warzyw, tym częściej skusić się na jajecznicę. Białko można jeść bez ograniczeń, ale trzeba uważać, bo ono z kolei często uczula.
ZAPAMIĘTAJ
- Jajka zmniejszają głód, bo stabilizują poziomu cukru we krwi, - dzięki temu nie podjada się między posiłkami. Ze względu na dużą zawartość białka są niezwykle istotne podczas odchudzania, bo zapobiegają utracie mięśni.
- Jaja zakwaszają organizm, więc łącz je z zasadowymi warzywami, np. ze szczypiorkiem.
- Liczne witaminy, minerały i zawierające związki siarki aminokwasy obecne w jajkach poprawiają stan skóry, włosów i paznokci.