Zamiast viagry
Witaminy, arginina, selen i cynk. Te składniki jedzenia działają korzystnie na potencję, zwiększają popęd płciowy. W drużynie przeciwnej są tłuszcze nasycone, cukry proste oraz sól, bo ich nadmiar może spowodować zaburzenia erekcji.
Masz zdjęia lub film do tego artykułu? Wyślij je do nas!
Dieta na potencję powinna zwierać składniki sprzyjające produkcję testosteronu, a więc np. cynk. Jego źródłem są otręby, orzechy, pieczywo pełnoziarniste, owoce morza. Selen, silny antyoksydant biorący udział w wytwarzaniu płynu nasiennego, można uzupełnić, jedząc pestki dyni, ryby, brązowy ryż i mięso drobiowe. Na produkcję hormonów płciowych dobrze wpływają składniki potraw zawierające witaminę E, np. orzechy, migdały, ziarna zbóż, tłuste ryby.
Kolejne składniki ułatwiające mężczyźnie drogę ku jurności to kwasy omega-3 obecne np. w rybach morskich i oleju lnianym. Dieta na erekcję powinna zawierać kakao i proteiny, bo dobrze wpływają na ukrwienie penisa. Naturalne afrodyzjaki znajdują się w ostrygach, krewetkach i homarach. Erotyczną formę zapewniają także szparagi, seler, marchew, czosnek, pietruszka, granaty i winogrona.
Za moc erekcji odpowiada arginina obecna w mięsie indyka i wołowinie, siemieniu lnianym, produktach pełnoziarnistych, makreli, nasionach słonecznika i sezamu.