Gluten – dobry czy zły
Dieta bezglutenowa robi zawrotną karierę. Coraz więcej osób wybiera życie bez glutenu „dla zdrowia”. Czy słusznie? Oto kilka faktów i mitów na temat diety bez glutenu.
Masz zdjęia lub film do tego artykułu? Wyślij je do nas!
Dieta bezglutenowa jest dobra dla wszystkich MIT
Niestety nie. Wykluczenie glutenu z diety jest konieczne w przypadku osób chorych na celiakię. Osobom zdrowym brak glutenu może bardziej zaszkodzić, niż pomóc. Pszenica, żyto, jęczmień oraz owies – główne źródła glutenu, są bogate w witaminy oraz składniki mineralne. Wykluczające je z diety, narażamy się na niedobory pokarmowe.
Dieta bezglutenowa to recepta na szczupłą sylwetkę MIT
Główną przyczyną otyłości nie jest gluten. Ludzie tyją, bo spożywają więcej kalorii niż są w stanie spalić. Osoby, które przeszły na dietę bezglutenową, mogą odnotować spadek wagi, bo wykluczyły z diety produkty zbożowe, które są jednymi z głównych dostawców węglowodanów.
Dieta bezglutenowa może być korzystna dla organizmu FAKT
Eliminacja glutenu z diety może wpłynąć pozytywnie na stan zdrowia. Dzieje się tak w przypadku osób, które gluten w posiłkach zastąpiły czymś zdrowszym. Zazwyczaj bezglutenowcy spożywają większą ilość warzyw i owoców oraz produktów, które mają dobry wpływ na nasze zdrowie, jak orzechy czy bakalie.
Gluten jest tylko w produktach zbożowych MIT
Gluten nie znajduje się tylko w produktach zbożowych. Znajdziemy go np.: w wędlinach, czekoladzie, cukierkach, dżemach, keczupie, przyprawach, jogurtach, daniach instant, a nawet w niektórych lekach.