Chia na zdrowie
Małe, czarne ziarenka szałwii hiszpańskiej są witaminą i mineralna bomba.
Masz zdjęia lub film do tego artykułu? Wyślij je do nas!
Nasiona chwila (inaczej szałwii hiszpańskiej) były uprawione i spożywane już przez Azteków. Rosną w Ameryce Południowej. Nasiona chia są bogatym źródłem kwasów omega-3 i omega-6 (obniżają poziom złego cholesterolu), zawierają przeciwutleniacze, witaminy: E, z grupy B, a także mikroelementy, a wśród nich wapń, magnez, żelazo i cynk.
Ale to nie wszystko. Te maleńkie, nakrapiane nasionka zawierają w jednej piątej bardzo łatwo przyswajanie białka i sporo błonnika. No i najważniejsze – prawie nie mają kalorii. Także „cuda natury” są często niezbyt smaczne, inaczej jest z chia, bo ich dodatek do odżywczych koktajli, musów czy potraw dodaje im smaku. Dzięki temu mają dobroczynny wpływ na nasze zdrowie, w tym na stan włosów i paznokci. Są bardzo odżywcze i dają poczucie sytości. Są świetne dla alergików, bo nie zawierają glutenu.