Ach, ten cukier…
Warto regularnie mierzyć poziom cukru we krwi. Nieleczona cukrzyca, a nawet stan przedcukrzycowy to schorzenia grożące wieloma powikłaniami. Szczególnie teraz, w okresie zagrożenia COVID-19 jest to ważne – osoby z cukrzycą ciężej przechodzą zakażenie korona wirusem.
Masz zdjęia lub film do tego artykułu? Wyślij je do nas!
Gdy poziom cukru na czczo niebezpiecznie zbliża się do granicy normy (99 mh/dL), trzeba koniecznie interweniować. Schudnąć, wprowadzić zdrowszą dietę, zrezygnować ze słodyczy i słodzonych napojów, wysoko przetworzonego, tłustego jedzenia oraz zbyt dużej ilości owoców. Można także pomóc sobie naturalnymi sposobami.
Udowodnione działania wykazuje wyciąg z liści morwy białej. Pomaga w prawidłowym metabolizmie węglowodanów. Warto obficie doprawiać potrawy goździkami, kozieradką i cynamonem, bo te przyprawy obniżają poziom cukru we krwi. Takie właściwości ma też synigryna – substancja, która w dużej ilości znajdziemy w rzeżusze.
Osoby z podwyższonym poziomem cukru powinny jeść produkty zbożowe z grubego przemiału, czyli razowe makarony i pieczywo, kasze oraz brązowy ryż. Są one bogatym źródłem witamin B1, B2 i B6, które wpływają na przemianę węglowodanów oraz błonnika. Z owoców warto postawić na grejpfruty – spowalniają proces rozkładu cukru w organizmie, regulują poziom glukozy we krwi oraz zwiększają wrażliwość komórek na insulinę.
W utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi pomagają także chrom oraz wyciąg z liści Bumaru. Gurmar to pnącze spotykane w krajach dalekiej Azji. Wyciąg z jego mięsistych liści pomaga również w zahamowaniu nadmiernego apetytu na słodycze. Wspomaga działanie trzustki i pobudza jej komórki do produkcji insuliny.