Lek z pszczelej apteki
Miód manuka to naturalny miód pochodzący z Nowe Zelandii. Jego lecznicze właściwości są cenione na całym świecie.
Masz zdjęia lub film do tego artykułu? Wyślij je do nas!
Miód manuka powstaje z nektaru krzewu manuka. Podczas dojrzewania miodu wytwarza się unikalny składnik – methylglyoxal. Im wyższe jego stężenie w miodzie, tym korzystniejsze działanie lecznicze. Ten składnik znajduje się także w polskich miodach, ale jego go nie więcej niż 10 mg na 1 kg miodu. Miód manuka zawiera od 30 do 800 mg methylglyoxalu na 1 kg.
Badania niemieckiego naukowca, prof. Thomasa Henle’a, udowadniają, że methylglyoxal opowiada za trwajął dobroczynną aktywność miodu. Wysokie stężenie methylglyoxalu w miodzie manuka jest źródłem wielu unikatowych właściwości leczniczych.
Okazuje się, że wpływa on na prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego, reguluje florę bakteryjną jelit, pomaga w leczeniu wrzodów żołądka (zwalcza Helicobacter pylori), zespołu jelita nadwrażliwego i refluksu. Wzmacnia naturalną odporność organizmu. Zapewnia dobrą kondycję skóry. Pomaga w walce z chorobotwórczymi bakteriami.
Przyspiesza gojenie zmian skórnych w przypadku półpaśca. Zwiększa efektywność leczenia anginy i innych chorób gardła. Przyspiesza proces gojenia się ran i odleżyn. Pomaga w dolegliwościach związanych z egzemą.
Miód manuka jest produktem spożywczym, a nie lekiem ani suplementem diety. Z tego względu nie ma jasno sprecyzowanych reguł dotyczących dawkowania. Najlepiej spożywać 2 – 3 łyżeczki rano, na czczo, ok. 20 minut przed posiłkiem.