• piątek, 05 wrzesień 2014 13:31

Cudowna moc kurkumy

Cudowna moc kurkumy
Cudowna moc kurkumy © archiwum

Kurkuma to znana przyprawa, wywodząca się z Indii. Używana jako dodatek do ryżu, zup czy duszonych warzyw, posiada też właściwości korzystne dla zdrowia.

Masz zdjęia lub film do tego artykułu?   Wyślij je do nas!

Typography
  • Small
Udostępnij to

Najważniejszym składnikiem kurkumy, który odpowiada zarówno za smak, wygląd, jak i właściwości lecznicze, jest żółta kurkuma. Pobudza wydzielanie żółci i enzymów trawiennych, pomaga w dolegliwościach układu pokarmowego, chroni wątrobę, działa przeciwzapalnie i przeciwgrzybiczno.

Poprawia też odporność organizmu oraz obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi. To nie wszystko. Według badań naukowców kurkumina hamuje wczesne studia powstawania komórek nowotworowych. Na wiele schorzeń stosuje się tzw. złote mleko, czyli mleko z kurkumą, miodem, cynamonem i startym imbirem. Napój ten działa rozgrzewająco, wspiera układ odpornościowy, trawienny i poprawia nastrój. Kurkumy powinny unikać lub stosować w ściśle określonych dawkach osoby cierpiące na kamicę żółciowa.

Publikacja:
Sebastian Kalak
Podoba Ci się?
Rate this item
(0 głosów)
Tagged under