Cudowna moc kurkumy
Kurkuma to znana przyprawa, wywodząca się z Indii. Używana jako dodatek do ryżu, zup czy duszonych warzyw, posiada też właściwości korzystne dla zdrowia.
Masz zdjęia lub film do tego artykułu? Wyślij je do nas!
Najważniejszym składnikiem kurkumy, który odpowiada zarówno za smak, wygląd, jak i właściwości lecznicze, jest żółta kurkuma. Pobudza wydzielanie żółci i enzymów trawiennych, pomaga w dolegliwościach układu pokarmowego, chroni wątrobę, działa przeciwzapalnie i przeciwgrzybiczno.
Poprawia też odporność organizmu oraz obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi. To nie wszystko. Według badań naukowców kurkumina hamuje wczesne studia powstawania komórek nowotworowych. Na wiele schorzeń stosuje się tzw. złote mleko, czyli mleko z kurkumą, miodem, cynamonem i startym imbirem. Napój ten działa rozgrzewająco, wspiera układ odpornościowy, trawienny i poprawia nastrój. Kurkumy powinny unikać lub stosować w ściśle określonych dawkach osoby cierpiące na kamicę żółciowa.