• sobota, 06 wrzesień 2014 18:17

Jak pokonać refluks

Jak pokonać refluks
Jak pokonać refluks © archiwum

Po jedzeniu miewasz zgagę i często ci się odbija? Możesz cierpieć na chorobę refleksową żołądka.

Masz zdjęia lub film do tego artykułu?   Wyślij je do nas!

Typography
  • Small
Udostępnij to

Refluks, czyli cofanie się treści żołądkowej do przełyku, powoduje dokuczliwe pieczenie zwane zgagą, skurczowe bóle brzucha, a czasami wymioty oraz stan zapalny w błonie śluzowej. Nieleczony refluks może doprowadzić do uszkodzenia przełyku.

Zgadze zapobiega wiele naturalnych sposobów. Trzeba jeść często, ale w małych ilościach, powoli i dokładnie, przeżuwając każdy kęs. Unikamy spożywanie tłustych i ostrych potraw, alkoholu i kofeiny, soków z kartonów, słodycze (szczególnie czekolady), fasy foodów, potraw z dodatkiem glutaminianu sodu (zup i sosy w proszku, konserwy rybne i mięsne).

Ograniczamy picie soków z owoców cytrusowych i pomidorów. Mają one silnie kwaśny odczyn, który podrażnia śluzówkę i nasila zgagę. Doraźnie mogą pomóc świeży imbir, parzone siemię, mleko oraz alkaiczne wody czy garść migdałów. Migdały mają odczyn zasadowy, dzięki czemu zobojętniają kwas solny w żołądku.

Warto też pić świeżo wyciskane soki o odczynie zasadowym, np. soki z marchwi, ogórków, buraków. Poza tym nie należy przejadać się wieczorem, a do snu kłaść z wysoko ułożoną głową.

Publikacja:
Sebastian Kalak
Podoba Ci się?
Rate this item
(0 głosów)