Jak pokonać refluks
Po jedzeniu miewasz zgagę i często ci się odbija? Możesz cierpieć na chorobę refleksową żołądka.
Masz zdjęia lub film do tego artykułu? Wyślij je do nas!
Refluks, czyli cofanie się treści żołądkowej do przełyku, powoduje dokuczliwe pieczenie zwane zgagą, skurczowe bóle brzucha, a czasami wymioty oraz stan zapalny w błonie śluzowej. Nieleczony refluks może doprowadzić do uszkodzenia przełyku.
Zgadze zapobiega wiele naturalnych sposobów. Trzeba jeść często, ale w małych ilościach, powoli i dokładnie, przeżuwając każdy kęs. Unikamy spożywanie tłustych i ostrych potraw, alkoholu i kofeiny, soków z kartonów, słodycze (szczególnie czekolady), fasy foodów, potraw z dodatkiem glutaminianu sodu (zup i sosy w proszku, konserwy rybne i mięsne).
Ograniczamy picie soków z owoców cytrusowych i pomidorów. Mają one silnie kwaśny odczyn, który podrażnia śluzówkę i nasila zgagę. Doraźnie mogą pomóc świeży imbir, parzone siemię, mleko oraz alkaiczne wody czy garść migdałów. Migdały mają odczyn zasadowy, dzięki czemu zobojętniają kwas solny w żołądku.
Warto też pić świeżo wyciskane soki o odczynie zasadowym, np. soki z marchwi, ogórków, buraków. Poza tym nie należy przejadać się wieczorem, a do snu kłaść z wysoko ułożoną głową.