Miód manuka – działanie przeciwutleniające
Pochodzący z Nowej Zelandii i obszaru Australii miód manuka jest wytwarzany przez pszczoły z nektaru kwitów krzewu o nazwie Leptospermum scopraium. Manike ze względu na korzystne dla zdrowia właściwości stanowi przedmiot wielu badań.
Masz zdjęia lub film do tego artykułu? Wyślij je do nas!
Dlaczego ten rodzaj miodu zyskał tak dużą popularność? Manuka pozytywnie oddziałuje na układ pokarmowy, oddechowy i skórę. Działa przeciwzapalnie, skutecznie, zwalcza drobnoustroje chorobotwórcze i jest doskonałym przeciwutleniaczem.
ZDROWA SŁODYCZ
Miód manuka oprócz właściwości przeciwzapalnych skutecznie zwalcza bakterie, wirusy i grzyby, co zawdzięcza obecności kluczowych dla układu odpornościowego dwóch substancji aktywnych. Są to methylgloyxal (MGO) oraz leptozyna. Miód Manuka łagodzi zapalenie dziąseł, a niektóre badania pokazują jego skuteczność w leczeniu wrzodziejącego zapalenia jelita grubego.
DZIAŁANIE PRFZECIWUTLENIAJĄCE
Wolne rodniki nadtlenkowe są wytwarzane w ludzkim organizmie pod wpływem stanu zapalnego, zakażenia, alkoholu lub innych toksycznych substancji. Przyczyniają się do rozwoju m.in. chorób nowotworowych. Przeciwwagą dla nich są substancje przeciwutleniające, a te są obecne właśnie w miodzie manuka w postaci związków fenolowych (fenolokwasy i flawonoidy). Wspomniane tu kwasy fenolowe przyspieszają gojenie się ran i owrzodzeń, poza tym spożywanie miodu manuka może zapobiec rozwojowi chorób neurodegeneracyjnych, astmy, miażdżycy i zakażenia wirusowego. Warto włączyć go do codziennych posiłków.