• sobota, 12 lipiec 2014 15:03

Kolacja, która rozpali zmysły

Kolacja, która rozpali zmysły
Kolacja, która rozpali zmysły © Adobe Stock

Afrodyzjaki, znane ludzkości od wieków, to produkty, których działanie zwiększa libido i wzmacnia potencję. Ich nazwa pochodzi od Afrodyty, bogini zmysłowej miłości.

Masz zdjęia lub film do tego artykułu?   Wyślij je do nas!

Typography
  • Small
Udostępnij to

Najpopularniejsze afrodyzjaki zawierają składniki mineralne i olejki wpływające na aktywność seksualną. Takie działanie ma cynk, który zwiększa potencję. Jego źródłem są głównie owoce morza – małże, krewetki czy homary. Najbardziej klasyczny afrodyzjak to surowe ostrygi. Ponoć słynny Casanova zjadał 50 surowych ostryg tylko na śniadanie.

Podobne właściwości przypisuje się truskawkom, selerowi naciowemu i korzennemu, marchewce czy awokado. Za afrodyzjaki uważa się też wiele ziół i przypraw. Imbir pobudza krążenie krwi, kardamon uznawany jest za afrodyzjak w hinduskiej sztuce kochania, czyli Kamasutrze, chili niezwykle pobudza a cynamon wzmaga pożądanie. Lubczyk działa szczególnie silnie na mężczyzn, poprawia działania hormonów płciowych.

Do afrodyzjaków zaliczymy też czerwone wino i szampana, spożywane oczywiście w umiarkowanych ilościach, oraz czekoladę. Najsłynniejszy deser, który uznawany jest za afrodyzjak, to czekolada z chili.

Publikacja:
Sebastian Kalak
Podoba Ci się?
Rate this item
(0 głosów)
stop-hejt
Dzielenie się opinią jest cenne, ale może ranić innych!
Komentujesz? Nie rań i nie obrażaj innych! "Nie" dla komentarzy zawierających - przemoc, pomawianie, groźby, propagowanie nienawiści, fałszywe informacje, spam. Widzisz taką wypowiedź? Zgłoś ją, korzystając z opcji zgłoś nadużycie.