Kolacja, która rozpali zmysły
Afrodyzjaki, znane ludzkości od wieków, to produkty, których działanie zwiększa libido i wzmacnia potencję. Ich nazwa pochodzi od Afrodyty, bogini zmysłowej miłości.
Masz zdjęia lub film do tego artykułu? Wyślij je do nas!
Najpopularniejsze afrodyzjaki zawierają składniki mineralne i olejki wpływające na aktywność seksualną. Takie działanie ma cynk, który zwiększa potencję. Jego źródłem są głównie owoce morza – małże, krewetki czy homary. Najbardziej klasyczny afrodyzjak to surowe ostrygi. Ponoć słynny Casanova zjadał 50 surowych ostryg tylko na śniadanie.
Podobne właściwości przypisuje się truskawkom, selerowi naciowemu i korzennemu, marchewce czy awokado. Za afrodyzjaki uważa się też wiele ziół i przypraw. Imbir pobudza krążenie krwi, kardamon uznawany jest za afrodyzjak w hinduskiej sztuce kochania, czyli Kamasutrze, chili niezwykle pobudza a cynamon wzmaga pożądanie. Lubczyk działa szczególnie silnie na mężczyzn, poprawia działania hormonów płciowych.
Do afrodyzjaków zaliczymy też czerwone wino i szampana, spożywane oczywiście w umiarkowanych ilościach, oraz czekoladę. Najsłynniejszy deser, który uznawany jest za afrodyzjak, to czekolada z chili.