• Powiat krotoszyński
  • piątek, 08 marzec 2013 07:29
  •   2420

Kwasy tłuszczowe o mega właściwościach

Kwasy tłuszczowe o mega właściwościach
Kwasy tłuszczowe o mega właściwościach © archiwum

Dopada Cię wiosenne przesilenie? Postaw na dietę bogatą w NNKT, czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3!

Masz zdjęia lub film do tego artykułu?   Wyślij je do nas!

Typography
  • Small
Udostępnij to

Kwasy tłuszczowe stanowią dla organizmu ważne źródło energii oraz pełnią funkcję materiału budulcowego, z którego powstają składniki strukturalne komórek, tkanek i narządów. Szczególną uwagę należy przykładać do niezbędnych nienasyconych (NNKT), których organizm ludzki nie jest w stanie samodzielnie wytwarzać, w związku z czym musza być dostarczane wraz z codzienną dietą. Jednymi z kwasów należących do tej grupy są kwasy z rodziny omega-3 (kwasy ALA, DHA i EPA), charakteryzujące się wieloma właściwościami prozdrowotnymi.

WAŻNE DLA CIAŁA
Spożywanie kwasów tłuszczowych omega-3 wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu krążenia i serca, obniżając ryzyko zachorowalności na schorzenia sercowo-naczyniowe, takie jak miażdżyca, zawał serca czy udar. Dodatkowo omega-3 pomagają obniżać nadmierną krzepliwość krwi, dzięki czemu zapobiegają powstawaniu zakrzepów i zatorów, regulując przy tym stężenie cholesterolu we krwi. Odpowiednie uzupełnienie kwasów omega-3, a zwłaszcza należących do tej grupy kwasów EPA i DHA, powinno być zapewnione zwłaszcza w diecie kobiet ciężarnych oraz karmiących, a także dzieci. Kwasy te bowiem pełnią bardzo ważną rolę w rozwoju układu nerwowego i zmysłu wzroku u płodu oraz w późniejszym okresie wzrastania u dzieci. Ponadto, jak wyjaśnia ekspert kampanii „Poznaj się na tłuszczach”, dr Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia – nienasycone kwasy tłuszczowe sprzyjają wzmocnieniu odporności i łagodzą procesy zapalne. Dzięki nim organizm lepiej przyswaja niezbędne dla zdrowia witaminy: A, E, K i D.

Publikacja:
Sebastian Kalak
Podoba Ci się?
Rate this item
(0 głosów)