• piątek, 11 wrzesień 2020 08:26

Lek wprost z pasieki

Lek wprost z pasieki
Lek wprost z pasieki © archiwum

Miód ma wielorakie działanie prozdrowotne, jednak jego rola we wzmacnianiu odporności jest nie do przecenienia.

Masz zdjęia lub film do tego artykułu?   Wyślij je do nas!

Typography
  • Small
Udostępnij to

W miodzie znajduje się nie tylko cukier, ale również substancje biologiczne czynne, które wspierają nasza przemianę materii. Acetylocholina zapobiega nadciśnieniu i poprawia krążenie krwi, cholina chroni wątrobę, jony metali wspomagają produkcję hemoglobiny (dzięki niej dla naszych komórek trafia tlen) i erytrocytów (czerwonych krwinek).

Miód pobudza nasz układ odpornościowy do walki z bakteriami i wirusami. Jest naturalnym antybiotykiem – podczas jego produkcji nektar lub spadź nasycane są enzymami z gruczołów gardzielowych pszczół. Enzymy te mają właściwości bakteriobójcze, bakteriostatyczne i grzybobójcze. Działanie enzymów polega na niszczeniu ściany komórkowej bakterii.

Poszczególne odmiany miodu różnią się aktywnością antybakteryjną. Najlepsze pod tym względem są miód gryczany i lipowy, a następnie spadziowy, wrzosowy oraz wielokwiatowy.

Miód warto też spożywać wtedy, gdy dopadnie nas przeziębienie. Słodki lek z pasieki łagodzi objawy choroby, przede wszystkim kaszel. Polecany jest także po chorobie, na wzmocnienie organizmu. Jak spożywać miód? Najlepiej jeść (powoli!) łyżeczkę miodu dziennie.

Z niczym go nie rozcieńczać. Jeśli dodajemy miód do herbaty czy wody z cytryną lub innych napojów, pamiętajmy, że nie mogą być one gorące. Temperatura powyżej 40 st. zabija wszelkie właściwości prozdrowotne miodu.

Publikacja:
Sebastian Kalak
Podoba Ci się?
Rate this item
(0 głosów)
Tagged under
stop-hejt
Dzielenie się opinią jest cenne, ale może ranić innych!
Komentujesz? Nie rań i nie obrażaj innych! "Nie" dla komentarzy zawierających - przemoc, pomawianie, groźby, propagowanie nienawiści, fałszywe informacje, spam. Widzisz taką wypowiedź? Zgłoś ją, korzystając z opcji zgłoś nadużycie.