Zielone napoje na nadciśnienie
Gdy Twoje ciśnienie przekracza wartość 140/90 mmHg, wprowadź do diety zielone koktajle. Pije je dwa razy dziennie do, lub zamiast, posiłków.
Masz zdjęia lub film do tego artykułu? Wyślij je do nas!
Zielone warzywa i owoce są źródłem witamin i minerałów – w tym witaminy C, której niedobór jest jedną z przyczyn nadciśnienia, oraz potasu mającego zdolność obniżania ciśnienia skurczowego o ok. 5 mmHg, a rozkurczowego o 4 mmHg. Dzięki zielonym koktajlom, schudniesz, a już utrata 1 kg to spadek ciśnienia o 2-3 mmHg.
1. ZE SZPINAKU I KIWI
Potrzebujesz:
- 10 ilości szpinaku,
- 5 liści sałaty,
- 1 kiwi,
- 1 łyżkę miodu,
- 0,5-1 szklankę wody.
Przygotowanie: obierz kiwi, umyj sałatę i szpinak. Włóż składniki do blendera, dodaj wodę i miód. Zmiksuj.
2. Z ROSZPONKI I PORÓW
Potrzebujesz:
- 1 garść roszponki,
- 1 garść liści buraków
- pory,
- 1 cm korzenia imbiru,
- wodę według uznania.
Przygotowanie: opłucz liście, umyj i pokrój pory (łatwiej je zblendujesz), dorzuć pokrojony imbir. Dolej wodę i zmiksuj.
3. Z ZAŁATY I GRUSZKI
Potrzebujesz:
- 2 garście liści sałaty (rzymska, masłowa, ale może być też jarmuż),
- 1 gruszka,
- 2 łyżki miodu.
Przygotowanie: zmiksuj liście, dodaj obraną ze skórki gruszkę bez pestek oraz miód. Zmiksuj ponownie, dolej wodę (może być gazowana).