Miód na odporność
![Miód na odporność](/media/k2/items/cache/c8d93923d9feaa981d65daf5adf0961e_XL.jpg)
Miód jest nieocenionym wsparciem w budowaniu odporności. Na ogół po „płynne złoto” sięgamy wiosną i jesienią, kiedy to ryzyko infekcji jest największe. Jednak odporność nie wzrośnie z dnia na dzień – należy budować ją przez cały rok.
Masz zdjęia lub film do tego artykułu? Wyślij je do nas!
To nie tylko słodka przekąska. Zwarte w miodzie cukry proste (glukoza i fruktoza) dodają energii i wzmacniają organizm. Oprócz tego miód to źródło witamin, minerałów i substancji biologicznie czynnych, które wspierają cały organizm.
ORĘŻ W WALCE Z INFEKCJAMI
Miód wspomaga działanie układu immunologicznego, dzięki czemu nasz organizm lepiej radzi sobie z bakteriami i wirusami. Warto jeść miód regularnie, ponieważ ułatwia przyswajanie i trawienie składników odżywczych zawartych w pożywieniu. Zawarta w miodzie acetylocholia usprawnia krążenie. Miód ma działanie odkażające i oczyszczające, a obecne w nim przeciwtłuszcze chronią przed nowotworami. Szczególne znaczenie dla odporności mają miód gryczany i lipowy, ale też miód spadziowy, wrzosowy i wielokwiatowy.
CYTRYNA, MIÓD, IMBIR
Ta złota trójka to idealne połączenie, jeśli chcemy ugasić pragnienie zdrowym i orzeźwiającym napojem. W tym celu warto przygotować kubek z wodą, korzeń imbiru (obrany i pokrojony), cytrynę (z połowy wycisnąć soki) i oczywiście miód – wystarczy płaska łyżka. Najpierw zaparz cząstki imbiru wrzątkiem. Po ok. 15 min dodaj pozostałe składniki – do ciepłego (nie gorące!) naparu i mieszaj. Gotowe! Taki napój pijmy codziennie – dla zdrowia i odporności.