Właściwości czerwonego buraka
Burak to bardzo zdrowie i cenione warzywo od wielu lat. W Polsce pierwsze wzmianki o buraku pochodzą z XIV wieku, natomiast uprawę rozpoczęto w XVI wieku. Na początku spożywano tylko liści, ale już wtedy ceniono to warzywo za cudowne właściwości odżywcze i zdrowotne.
Masz zdjęia lub film do tego artykułu? Wyślij je do nas!
Burak jest prawdziwą skarbnicą witamin: C, B1, P, kwasu foliowego, karotenu; zawiera wiele mikro- i mikroelementów. Jest w nim dużo minerałów wapnia, magnezu, potasu, sodu, żelaza oraz bardzo rzadkie m.in. rubid czy cez. Zawiera cukry, białka, flawonidy, betaninę, kwas jabłkowy, cytrynowy, szczawiowy, foliowy, błonnik. Buraka można zaliczyć do warzyw niskokalorycznych. Picie soku z surowych buraków jest wskazana dla wszystkich, ponieważ oczyszcza krew i pomaga w wydalaniu kwasu moczowego z organizmu. Zawarte w nim żelazo organizm przyswaja bardzo dobrze, a jest ono niezbędne do wytwarzania krwinek czerwonych, co szczególnie ważne dla kobiet w ciąży, osób borykających się z anemią, niedokrwistością, białaczką czy nowotworami.
Duże ilości antocyjanów, przeciwutleniaczy, czerwonych pigmentów skutecznie zwalczają wolne rodniki i wspomagają organizm po długotrwałej chorobie, chemioterapii czy wysiłku fizycznym. Buraki dzięki zawartości potasu i magnezu są pomocne w leczeniu chorób układu sercowo-naczyniowego, nadciśnienia. Oczyszczają organizm, przyspieszają wydawalnie toksyn i wspomagają pracę wątroby, nerek oraz przewodów żółciowych.