• poniedziałek, 14 lipiec 2014 12:05

Jak działa kombucha?

Jak działa kombucha?
Jak działa kombucha? © archiwum

To napój musujący z herbaty z cukrem, sfermentowany dzięki grzybowi herbacianemu, który zwany jest grzybkiem japońskim. „Grzybek” składa się z bakterii i drożdży żyjących w celulozie przypominającej płatek kosmetyczny. Polakom na ogół nie smakuje, ponieważ wolimy fermentować co innego.

Masz zdjęia lub film do tego artykułu?   Wyślij je do nas!

Typography
  • Small
Udostępnij to

Niektóre właściwości zdrowotne kombuchy najprawdopodobniej nie są mitem, chociaż nie przeprowadzono na ten temat badań naukowych. Dzięki kwasowi glukoronowemu odtruwa organizm, a ponieważ zawiera witaminę C, polifenole i minerały, najprawdopodobniej usuwa wolne rodniki. Obecność kwasu mlekowego, octowego i jabłkowego ma wspierać układ odpornościowy. Poza tym napój reguluje pracę układu pokarmowego, usprawnia nerki i pęcherz moczowy oraz regeneruje wątrobę.

Napój z kombuchy poleca się przy bezsenności, braku apetytu, roztargnieniu, nadciśnieniu, wysokim cholesterolu, otyłości, osłabieniu, zespole przewlekłego zmęczenia, reumatyzmie, artretyzmie i cukrzycy. A do tego, jak to w przypadku egzotycznych specyfików roślinnych, guru od medycyny niekonwencjonalnej polecają jej picie osobom z nowotworami, co być może nie zaszkodzi.

Publikacja:
Sebastian Kalak
Podoba Ci się?
Rate this item
(0 głosów)
Tagged under