Jak działa kombucha?
To napój musujący z herbaty z cukrem, sfermentowany dzięki grzybowi herbacianemu, który zwany jest grzybkiem japońskim. „Grzybek” składa się z bakterii i drożdży żyjących w celulozie przypominającej płatek kosmetyczny. Polakom na ogół nie smakuje, ponieważ wolimy fermentować co innego.
Masz zdjęia lub film do tego artykułu? Wyślij je do nas!
Niektóre właściwości zdrowotne kombuchy najprawdopodobniej nie są mitem, chociaż nie przeprowadzono na ten temat badań naukowych. Dzięki kwasowi glukoronowemu odtruwa organizm, a ponieważ zawiera witaminę C, polifenole i minerały, najprawdopodobniej usuwa wolne rodniki. Obecność kwasu mlekowego, octowego i jabłkowego ma wspierać układ odpornościowy. Poza tym napój reguluje pracę układu pokarmowego, usprawnia nerki i pęcherz moczowy oraz regeneruje wątrobę.
Napój z kombuchy poleca się przy bezsenności, braku apetytu, roztargnieniu, nadciśnieniu, wysokim cholesterolu, otyłości, osłabieniu, zespole przewlekłego zmęczenia, reumatyzmie, artretyzmie i cukrzycy. A do tego, jak to w przypadku egzotycznych specyfików roślinnych, guru od medycyny niekonwencjonalnej polecają jej picie osobom z nowotworami, co być może nie zaszkodzi.