Jedzenie miodu wspomaga odporność
Do prawidłowego funkcjonowania odporności niezbędne są ruch, efektywny odpoczynek oraz właściwa dieta. Mając na uwadze cenne właściwości miodu, warto włączyć go do posiłków i napojów – nie tylko w okresie jesienno – zimowym.
Masz zdjęia lub film do tego artykułu? Wyślij je do nas!
Już od setek lat miód znany jest jako naturalny antybiotyk. Ze względu na właściwości antybakteryjne skutecznie wspomaga leczenie infekcji. Oprócz wody i cukrów prostych zawiera też minerały, witaminy i enzymy.
DIETA CUD – MIÓD
Włączenie miodu do codziennej diety to same korzyści. Obecna w miodzie glukoza to źródło energii dla organizmu, ale znajdują się w nim tez substancje czynne biologiczne, które usprawniają metabolizm. Zawarta w miodzie acetylocholina poprawia krążenie krwi. Ten złoty płyn dostarcza nam łatwo przyswajalne witaminy A, C i E. Ma działanie przeciwzapalne i wykrztuśne. Niszczy bakterie, grzyby i wirusy.
RODZAJE
Jest wiele rodzajów miodu, każdy z nich ma swoje zalety. Miód lipowy dobrze radzi sobie z gorączką podczas przeziębienia lub grypy. Z kolei miód wielokwiatowy wspomaga funkcjonowanie górnych dróg oddechowych i jest nieoceniony w walce z objawami alergii czy astmy. Szczególnie silne działanie antybiotyczne ma miód graczany.
TYLKO NIE WRZĄTEK
Zimą chętnie sięgamy po gorącą herbatę z miodem, cytryną i imbirem. Ale temperatura powyżej 40°C niszczy cenne właściwości miodu! Pamiętajmy więc o tym, aby nie dodawać go bezpośrednio do wrzątku, ale dopiero gdy napój nieco przestygnie. Warto stosować miód do sałatek, jako marynatę do mięs lub jako dodatek do naleśników, by na co dzień wspierać swoją odporność.